Ander werk

Schrijvers onderdak
Wonen in het Witsenhuis

Uitgeverij Van Oorschot
verschenen: april 2023

Recensie de Volkskrant

Aan het Oosterpark in Amsterdam staat een legendarisch pand dat ooit het culturele middelpunt was van de Tachtigers. De schilders G.H. Breitner en Isaac Israëls hadden er hun atelier, de schrijvers Frans Erens, Jacobus van Looy en Willem Kloos kwamen er over de vloer. Hoofdbewoner van het huis was de schilder/etser/fotograaf Willem Witsen (1860–1923). Zijn oude atelier op de eerste verdieping is na zijn dood zorgvuldig intact gelaten. In haar testament bepaalde de weduwe van Willem Witsen, Marie Witsen-Schorr, dat die ruimtes gratis ter beschikking moesten worden gesteld aan jonge schrijvers. Vele literatoren hebben daarvan gebruikgemaakt, te beginnen met de dichter J.C. Bloem, de schrijfster Elisabeth Augustin en het echtpaar Marga Minco en Bert Voeten.

Ter gelegenheid van het Witsenjaar 2023, als de honderdste sterfdag van Willem Witsen herdacht wordt, is de nog levende (oud)bewoners gevraagd hun ervaringen als bewoners van het huis op te schrijven.

Met bijdragen van onder anderen Simone Atangana Bekono, Anneke Brassinga, Franca Treur, Erik Lindner, Thomas Rosenboom, Niña Weijers en Olivier Willemsen.

 


I Have Missed You Forever
Libretto

De Nationale Opera | 2022

In een theater komen verschillende mensen bijeen voor een herdenkingsdienst. Zoals bij elke begrafenis heeft iedereen een andere herinnering, een ander beeld of idee van de persoon die ze gedenken. Degene die stierf leidde vele levens en droeg vele, onzichtbare geschiedenissen met zich mee. En langzaamaan klinken er meerdere stemmen die hun verhaal willen vertellen. Stemmen van mensen die zijn verstoten, vervolgd of vergeten. Toch zijn ze hier, springlevend. Ze vormen een optocht van verhalen, toespraken en muziek: allemaal anders in aard en tijd, maar nu bewegend als één, verenigd.

Recensie Theaterkrant
Recensie Volkskrant

De Nieuwe Toneelbibliotheek

 

 


Hoe de dingen ons bewegen
Essays

Het een kwartslag draaien van de tafel verandert de looplijnen door onze kamer. De mensen en de dingen zijn in onze wereld aan elkaar verbonden. Vaak wordt dit gegeven bekeken vanuit één enkel perspectief; wat doet het ding voor ons? We hebben het idee dat de dingen ons nodig hebben om functie te genereren. In 24 essays van schrijvers, kunstenaars en wetenschappers wordt er stil gestaan bij hoe de dingen óns bewegen.

Met onder anderen Bernke Klein Zandvoort, Henk van der Waal,  Marjolijn van Heemstra, K. Michel en Olivier Willemsen